Pad na Wall Streetu, potonule dionice banaka

Berza

Kraj nedjelje donio je inicijativu prodavaca na Wall Streetu, a najteže su stradale dionice banaka.

Dow Jones je pao nakon odluke Federalnih rezervi da bankama ne produži blaže mjere vezane za kapital iz doba pandemije. To je pak podstaklo rast prinosa obveznica i rasprodaju finansijskih dionica.

Dow Jones skliznuo je 234,33 boda ili 0,7% na 32.627,97, pod pritiskom Vise i JPMorgana. S&P 500 je pao za 0,1% na 3.913,10. Nasdaq Composite dobio je 0,8% na 13.215,24. Facebook je dobio 4%, dok su Amazon i Netflix porasli oko 1,5%.

Centralna banka u petak je odbila da produži pravilo koje ističe krajem mjeseca kojim su ublaženi odnosi dopunske poluge za banke tokom pandemije. Pravilo kojim se bankama dopušta držanje manjeg kapitala nad riznicama i ostalim holdingima sprovedeno je kako bi se smirilo tržište obveznica tokom krize i podstakle banke na kreditiranje.

Odluka bi mogla imati negativne učinke, upozorili su investitori, ako banke kao odgovor na to prodaju neke od svojih investicija u obveznicama. To bi moglo dovesti do još većih prinosa u vrijeme kada brzi rast stopa već nervira investitore.

Dionice banaka bile su na meti rasprodaje nakon Fedove odluke. JPMorgan i Goldman Sachs skliznuli su više od 1%, dok je Wells Fargo pao 2,9%. Bank of America takođe je skliznula za 1%.

Dow i S&P 500 izgubili su ove nedjelje 0,5%, odnosno 0,8%, prekinuvši svoj dvotjedni niz rasta. Tehnološki Nasdaq takođe je oslabio 0,8% ove nedjelje, objavivši četvrtu negativnu nedjelju.

(SEEbiz)