Anti-smartfon Light Phone: Uređaj koji obećava

Sa ovog telefona ne možete poslati poruku, ni provjeriti mejl, a definitivno ne možete igrati igrice. Ovaj telefon je upravo to – telefon.

Light Phone je dizajniran tako da vas oslobodi svakodnevnog tehnološkog ropstva, a da vam ipak omogući osnovnu komunikaciju. Osmišljen je kao pomoćni telefon, tako da svoj smartfon možete ostaviti kod kuće kad izlazite s prijateljima. Uređaj, koji ima isti broj kao vaš “glavni” telefon, košta 150 dolara a dostupan je u bijeloj i crnoj boji.

– Svi nosimo različitu garderobu i različite cipele u različitim situacijama. Zašto moramo da nosimo isti glomazni telefon svuda gdje idemo – pita se Kavei Tang, jedan od osnivača Light kompanije.

On je sa kolegama došao do sredstava za pokretanje biznisa zahvaljujući Kickstarter kampanji koja im je donijela 410.000 dolara, a onda su se uključili i investitori sa 3,3 miliona dolara.

Telefon je dizajnirala kuća New Lab iz Bruklina, a Tang i Holijer još ne mogu da vjeruju koliko je njihov proizvod tražen. Prodato je 4.000 telefona, ali potražnja raste. Foxconn kompanija iz Kine, ista koja proizvodi Apple proizvode, investirala je u Light Phone i zadužena je za proizvodnju.

Tang i Holijer kažu da je njihova osnovna ideja pokazati ljudsku stranu u svijetu tehnologije. Cijeli proces od sklapanja do pakovanja obavljaju ljudi. Na hiljade ljudi je uključeno u proces. Nevjerovatno je koliki je lanac proizvodnje – rekao je Tang.