LG odustaje od modularnih pametnih telefona

Modularni pametni telefoni bili su dugotrajni san vizionara budućeg izgleda i funkcije smartfona.

LG G5 je donio nadu u konačno ostvarenje, ali je neuspješnost ovog uređaja vjerovatno dovelo je do odustajanja modularnih telefona. LG, prvi mainstream proizvođač pametnih telefona koji je pristupio stvaranju modularnih uređaja, najvjerovatnije će napustiti spomenuti pristup kako bi se posvetio klasičnoj gradnji.

LG G5 je modularni flegšip smartfon, odnosno uređaj koji je bilo moguće nadograđivati različitim modulima kao što su kamera od 360 stepeni ili Hi-Fi audio DAC. Ergonomija promjene modula je katastrofalna, a većina korisnika nije rado davala dodatni novac za njihovu kupovinu. Podaci u vezi sa prodajom telefona, koja je bila i više nego loša i koja je dovela do najavljenih otpuštanja u kompaniji, natjerali su vodeći vrh LG-a na drastičan zaokret. LG neće pokušavati da popravi svoju verziju modularnog telefona nego će u potpunosti napustiti taj pristup, bar kada su u pitanju perjanice.

Prema novim informacijama koje se tiču sljedećeg LG-jevog flagship modela mogućeg naziva G6, uređaj će biti tradicionalni pametni telefon. Krasiće ga zaobljene ivice, stakleni prednjidio, potpuna otpornost na vodu i manjak ulaza za module, koji se u G5 nalazio na dnu telefona.