Inovacije iz Microsofta: Telefon i tablet u jednom uređaju

Akvizicija Nokije i Microsofta – Surface Phone bi krajem ove ili tokom sljedeće godine mogla predstaviti potpuno novi smartfon s kojim bi krenula u bitku s liderima na mobilnom tržištu

Na mreži su objavljeni podaci o patentu koji je Microsoft prijavio još 2014. i koji nam možda otkriva koji će biti sljedeći potez izvršnog direktora Satye Nadelle. Riječ je o patentu za hibridni uređaj sa savitljivim ekranom koji se može koristiti kao telefon i kao tablet, dakle idealan 2-u-1 uređaj koji bi korisnicima trebao zamijeniti klasične pametne telefone i tablete,  prenosi portal Zimo.hr.

Treba napomenuti kako je samo riječ o patentu na temelju kojeg Microsoft može, ali i ne mora krenuti u razvoj samog uređaja, ali Verge napominje kako iza ovog patenta stoji Kabir Siddiqui koji je za ovu kompaniju već patentirao stalak za Surface te kameru za ovaj hibrid, što bi moglo značiti kako Microsoft ipak ima ozbiljnije planove s ovim patentom, potencijalnim uređajem.

Dio medija i analitičara pretpostavlja da, ako će Microsoft zaista predstaviti Surface pametni telefon i da vjerovatno neće predstaviti klasičan smartfon, već će pokušati predstaviti inovativniji uređaj kakav je bio hibrid Surface kad su ga predstavili i all-in-one kompjuter Surface Studio.

Nekoliko mjeseci prije predstavljanja Surface Studia, na mreži su objavljene informacije o patentu za ovaj kompjuter, tako da je moguće da Microsoft ove ili sljedeće godine zaista predstavi sličan uređaj kakav je prikazan na ovom patentu i mobilnom tržištu donese toliko željene inovacije.