Samsung ponovo preuzeo titulu najvećeg proizvođača pametnih telefona

Uprkos teškoj završnici 2016. godine, južnokorejski tehnološki gigant Samsung, ponovo je pridobio titulu najvećeg proizvođača pametnih telefona na svijetu, s kvartalnim rastom na koji može biti itekako ponosan čime mu ponovo Apple gleda u leđa

Samsung na tržištu pametnih telefona nakon prvog kvartala čini 261, posto, a u četvrtom kvartalu prošle godine bio je na 18,5 posto i samim time iza Applea s 20,3 posto. Sad je Samsungov vjerni pratilac na 16,9 posto i ta će se razlike bitno povećati jer Galaxy S8 i S8+ tek s ovim mjesecom počinju osvajati svijet, a to spada u drugi kvartal.

Na trećem je mjestu i dalje Huawei, koji u odnosu na četvrti kvartal prošle godine, ima u prvom ove godine 0,1 posto više udjela odnosno 11,4 posto. Slijedi OPPO s 8,1 posto, što je pad od 0,7 posto u odnosu na posljednji kvartal 2016. Na petom je mjestu BBK/vivo sa 6,2 posto i padom od 0,9 posto u kvartalnom razdoblju.

Iznenađujuće, na šestom je mjestu i dalje do prije tri godine treći proizvođač svijeta – LG. Održavaju se u ovom društvu zahvaljujući prodaji uređaja srednjeg i nižeg ranga, ali i rušenjem cijena za premium uređaje kao G5 i V20. Uz to, stigao je s početkom marta i G6 na tržište pa će LG dodatno profitirati. Možda se time vrati na nivo iz četvrtog kvartala 2016., kad je bio na 5,8 posto, što je za 1,2 posto bolje nego u ovom trenutku.