Prvi dron koji će prevoziti ljude je sigurniji od automobila

Kineska kompanija Ehang predstavila je dron koji vozi ljude. Sličan je helikopteru bez propelera, a u njega može stati jedna osoba.

Prototip nazvan 184 prva je bespilotna letjelica za prevoz ljudi. Putnik kada uđe u dron, upiše odredište, pritisne dugme za uzlijetanje i kad dobije znak pritisne dugme za slijetanje i to je sve što mora napraviti kada se vozi ovim kineskim dronom.

Prototip 184 ima osam propelera i još nije spreman za tržište jer ne postoje zakoni o prevozu ljudi dronovima pa je praktično nemoguće dobiti sve potrebne dozvole. Međutim predstavnici Ehanga rekli su da sarađuju s kineskim vlastima u rješavanju tog problema.

Komercijalna verzija drona 184 će uzlijetati i slijetati vertikalno, a u vazduhu će moći ubrzavati do 100 kilometara na sat. Maksimalna visina leta je 3.500 metara, a baterija može izdržati 23 minute leta. Letjelica je teška 200 kilograma i ima masu sigurnosne opreme.

Ehang tvrdi da se može smanjiti na svega metar i po i smjestiti na standardno parking mjesto, a ugradio je i nekoliko rezervnih baterija, program koji će sam spustiti dron na prvi znak problema i komandni centar za letače koji trebaju pomoć. Obećavaju da će ovi dronovi biti sigurniji od vožnje automobilom jer maksimalno eliminišu ljudski faktor koji je glavni uzrok nesreća.