Mančester testni grad za plaćanje prepoznavanjem vena prstiju

Mančester je izabran kao globalni lansirni grad za sistem plaćanja prepoznavanjem vena prstiju, Fingpay.

Tehnologija, koja koristi identifikaciju vena prstiju za plaćanja i identifikaciju, lansiraće se u ljeto 2019. nakon pregovora sa prostorima za razonodu i gostoprimstvo širom grada.

Sa Fingopay-om, klijenti mogu da povežu svoje venske znakove sa platnim karticama kako bi platili koristeći samo prst na mreži trgovaca. Na šalterima se skenira jedinstveni uzorak klijentove vene, potvrđujući isplate u sekundama kroz sistem usklađivanja zasnovan na oblaku.

Simon Binns, CMO u Fingopayu kazao je da su već uspješno završili pilotske testove na Festivalu broj 6, Proud Bar Camden, Brunel University i Copenhagen Business School u posljednje dvije godine i od januara žive u gostoljubivom području stadiona Etihada.

On kaže da je kompanija u naprednim razgovorima sa brojnim mjestima širom grada kao što su Spinningfields, Ancoats i King Street. Fingopay je takođe osigurao podršku Manchesterske investicione agencije Midas i City Center Management Company.

“Manchester ima dinamičan sektor ugostiteljstva sa nekim vrlo inovativnim operaterima, velikom studentskom populacijom i pozitivnim okruženjem za fintech poslovanje”, kaže Binns. “Ova šira gradska shema će biti prva na svijetu, a mi smo dobili veliki podsticaj od Greater kombinovane agencije u Mančesteru da investira i otvori radna mjesta u Gradu”.