Testira se 6G mreža, teorije zavjere pokvarile imidž prethodnoj

HiTech

Ovo rade stručnjaci iz kineske kompanije „Xiaomi“, a generalni direktor i osnivač kompanije Lej Đuen nije želio da otkriva detalje preliminarnih testiranja. Istakao je, međutim, da će važan uslov za razvoj tehnologije 6G biti uspostavljanje široke satelitske internet mreže.

„Nisu dovoljne samo bazne stanice i sateliti. Neophodna je podrška terminala iz svih mjesta. Predstoji nam mnogo istraživanja u toj oblasti, ali Xiaomi ne planira da direktno učestvuje u komercijalnom korišćenju aerokosmičkog prostora“, rekao je direktor „Xiaomi“ kompanije, prenosi RBK.

Pritom, Lej Đuen je istakao da su pandemija virusa korona i veliki broj pristalica teorija zavjere negativno uticali na razvoj 5G mreže, ali da će kompanija nastaviti da razvija tu sferu, kao i da će proizvoditi pametne telefone koji će podržavati mrežu pete generacije.

Prema riječima direktora kineske kompanije, krajem 2020. godine „Xiaomi“ će prestati da proizvodi pametne telefone koji podržavaju 4G mrežu za kinesko tržište. „Xiaomi“ trenutno pravi zalihe tih uređaja.

U narednim mjesecima kompanija će se fokusirati na razvoj 5G uređaja, razvoj satelitskog interneta i istraživanje 6G mreže. Lej Đuen je istakao da će uvođenje 5G mreže značajno poboljšati živote ljudi, piše Sputnjik.