Nakon četiri decenije otvara se novi rudnik u Srbiji

Region

Pripreme za otvaranje rudnika Bosil-Metal kod Bosilegrada su u završnoj fazi, a zvanični početak rada tog rudnika može se očekivati za nekoliko mjeseci

Iz britanske kompanije Mineco, saopšteno je da se u rudniku olova, cinka i bakra Bosil-Metal privodi kraju priprema pilot postrojenja u sklopu testiranja tehnologije proizvodnje i u najkraćem roku se očekuju konačna odobrenja nadležnih organa. Do sada je u tom rudniku zaposleno oko 70 ljudi uglavnom iz okoline Bosilegrada, a očekuje se da će pri punoj proizvodnji u njemu raditi do 300 radnika.

Ovo će biti prvi rudnik u Srbiji sa podzemnom eksploatacijom koji je kompletno izgrađen i osposobljen za rad u posljednjih 40 godina.

Mineco u Srbiji ima dva aktivna rudnika olova i cinka, Rudnik kod Gornjeg Milanovca i Veliki Majdan kod Ljubovije, gdje radi više od 700 ljudi. U Republici Srpskoj, kod Srebrenice, takođe sa partnerima upravlja rudnikom Groš gdje je zaposleno više od 500 ljudi, a priprema se i za otvaranje rudnika Olovo kod Olova u Bosni i Hercegovini.

Od 2004. ukupna ulaganja članica Mineco grupe u regionu premašuju 64 miliona dolara, od toga devet milliona u 2016. U Evropi Mineco sa partnerima zapošljava oko 2.000 ljudi, od kojih oko 1.400 radi u regionu. (Tanjug)