Hrvatima se tope devizne rezerve

Devizne rezerve Hrvatske narodne banke iznosile su 13,5 milijardi eura krajem prošle godine, što je manje za gotovo 193 miliona eura

To je 1,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima centralne banke.

Ovaj blagi pad je, kako prenosi Poslovni denvnik, posljedica ukidanja obaveze izdvajanja deviznog dijela obavezne rezerve, zatim smanjenja stanja na deviznom računu Ministarstva finansija kod centralne banke, nižeg nivoa repo poslova i prodaje deviza Evropskoj komisiji, objašnjavaju iz HNB-a.

Međutim, neto devizne rezerve Hrvatske, u koje se ne računaju obavezna devizna rezerva, specijalna prava vučenja kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sredstva Evropske komisije, Ministarstva finansija, kao ni ulaganja u repo poslove, povećane su lani za milijardu eura, ili 9,1 posto u odnosu na 2015. i dostigle su 12,16 milijardi eura.

Rast neto deviznih rezervi je rezultat otkupa deviza od banaka i Ministarstva finansija, kao i priliva ostvarenih upravljanjem rezervama.

Najveći dio deviznih rezervi, 58 odsto, krajem prošle godine je bio uložen u hartije od vrijednosti država, banaka i institucija čiji se kreditni rejting nalazi unutar dva najviša ranga, zatim kod Banke za međunarodna poravnanja (BIS) i MMF-a, kao i u efektivnu stranu valutu u trezoru HNB-a, navodi se u informaciji.

Većina hrvatskih deviznih rezervi, 78 procenata, denominovana je u eurima, čiji je udio u ukupnim rezervama veći za pet procentnih poena nego na kraju 2015. godine.

Udio američkog dolara, koji je na kraju 2015. u ukupnim rezervama iznosio 24,1 odsto, snižen je na 19,1 odsto krajem prošle godine, dok je udio specijalnih prava vučenja povećan sa 2,83 na 2,90 procenata ukupnih deviznih rezervi, navodi Poslovni.