Stabilan tempo rasta ekonomije EU u četvrtom kvartalu

Ekonomske aktivnosti u Evropskoj uniji (EU) u četvrtom su kvartalu 2016. godine nastavile rast gotovo nepromijenjenim tempom na tromjesečnom i godišnjem nivou

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) na nivou 28-člane Unije u četvrtom je tromjesečju uvećan 0,6 posto u poređenju s tromjesečjem ranije, kada je rast iznosio 0,5 posto, pokazuju preliminarne prve procjene evropske kancelarije za statistiku, pokazale su prve procjene Eurostata.

Na godišnjem nivou ekonomija EU-a u zadnjem kvartalu 2016. godine porasla je za 1,9 posto, koliko je rasla i u trećem tromjesečju u poređenju s istim razdobljem godine ranije. Iz toga proizlazi da je u cijeloj 2016. godini, prema preliminarnom izvještaju Eurostata, BDP na nivou EU-a u cjelini porastao 1,9 posto.

U 19-članoj eurozoni u prošloj je godini BDP uvećan za 1,7 posto.

U tromjesečnim je razdobljima ekonomska aktivnost u eurozoni takođe rasla ujednačenim tempom na kvartalnom i godišnjem nivou, kao i na nivou EU-a.

U zadnjem je kvartalu tako prema prethodna tri mjeseca 19-člana ekonomija porasla za 0,5 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u trećem tromjesečju. U poređenju sa četvrtim kvartalom 2015. godine BDP eurozone porastao je 1,8 posto, kao i u prethodnom tromjesečju.