Snapchat izlazi na berzu tokom marta

Berza

Snap, vlasnik popularne aplikacije za razmjenjivanje poruka Snapchat objavio je finansijske podatke o svom poslovanju, u sklopu priprema za inicijalnu ponudu akcija (IPO) na Wall Streetu koja bi se trebala dogoditi u martu

Cilj objave finansijskih detalja je uvjeriti investitore da ova kompanija koja je osnovana 2012. godine kao besplatna mobilna aplikacija za slanje poruka, ima održivi poslovni model uprkos rastućim gubicima.

Snap navodi da će postati prva američka kompanija koja će izlistati akcije bez davanja glasačkih prava investitorima. Osnivači Snapa Evan Spiegel i Robert Murphy zadržaće tako kontrolu nad kompanijom.

Vrijednost Snapa mogla bi se kretati između 20 i 25 milijardi dolara čime bi ta kompanija ostvarila najveću valuaciju u istoriji IPO-a američkih tehnoloških kompanija, nakon Facebooka.

U 2016. Snap je ostvario 404,5 miliona dolara prihoda od prodaje, što je 58,7 miliona više nego u 2015. Međutim, snažno je porastao i neto gubitak koji je lani iznosio 514,6 miliona dolara, skočivši s godinu ranije zabilježenih 372,9 miliona.

Snap je lani imao 158 miliona aktivnih korisnika ili 48 odsto više nego u 2015. Do kraja prošle godine Snapchat je povećao broj zaposlenih za 600 na 1.859, zahvaljujući agresivnom širenju poslovanja.

Novac prikupljen putem IPO-a Snap namjerava iskoristiti za opšte svrhe, uključuju radni kapital kao i operativne i kapitalne troškove.