Azijske berze: Ulagači na oprezu, blagi skok dolara

Berza

Na azijskim berzama u ponedjeljak se trguje oprezno, uprkos rekordima na Wall Streetu, jer su ulagači zabrinuti zbog geopolitičkih napetosti i slabijih nego što se očekivalo američkih ekonomskih pokazatelja

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku 0,15 odsto, a cijene su akcija blago porasle i u Singapuru. Berzanski indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Šangaju i Australiji skliznuli su između 0,1 i 0,7 odsto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati na gubitku 0,1 odsto, skliznuvši s najvišeg nivoa u više od dvije godine.

Iako su u petak sva tri najvažnija američka berzanska indeksa dostigla nove rekordne nivoe, azijski su ulagači oprezni zbog slabijih nego što se očekivalo ekonomskih pokazatelja iz SAD-a.

U maju je u najvećoj svjetskoj ekonomiji otvoreno 138.000 novih radnih mjesta, znatno manje od očekivanja, a iako je stopa nezaposlenosti skliznula na 4,3 odsto, najniži nivo u 16 godina, podaci pokazuju da tržište rada polagano gubi na zamahu. Revidirani podaci za mart i april pokazuju, naime, da je u tim mjesecima broj zaposlenih porastao za 66.000 osoba manje nego što je prvobitno objavljeno.

Azijski su ulagači oprezni i zbog geopolitičkih rizika nakon novog, već trećeg od marta, terorističkog napada u Britaniji u subotu uveče u kojem su tri napadača ubila sedam osoba i ranila više od 40. Taj događaj uznemirio je Britance samo par dana prije vanrednih parlamentarnih izbora u toj zemlji.

S druge strane, podršku tržištima pruža rast cijena nafte, nakon što su prošle nedjelje potonule više od 4 odsto jer se ulagači plaše da se jaz između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje neće ublažiti tako skoro.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,2 odsto, na 50,18 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,5 odsto, na 47,90 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar jutros blago ojačao, nakon što je u petak oslabio 0,8 odsto jer su ulagače pokolebali slabiji nego što se očekivalo podaci s tržišta rada. Kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao je jutros 0,1 odsto, na 110,60 jena. Američka je valuta ojačala za 0,1 odsto i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1270 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, blago je jutros porastao na 96,77 bodova, nakon što je u petak zaronio na najniži nivo od američkih predsjedničkih izbora prošlog novembra.

Slabost dolara posljedica je nagađanja da američka centralna banka zbog sporog rasta ekonomije neće u ovoj godini kamate povećati u tri navrata.

Gotovo je sigurno da će Fed kamate po drugi put u ovoj godini povećati u junu, ali sve manje ulagače smatra da će Fed još jednom na jesen povećati cijenu novca.