Pandemija virusa korona zamrzla kinesko tržište zlata

Berza

Kina je najveći kupac zlatnih poluga, kovanica i nakita, ali nacionalno zatvaranje zbog virusa ispraznilo je tržne centre, dok je premija naplaćena za kupovinu metala u Kini isparila. Industriju čeka dug put ka oporavku, čak i dok Peking pokušava da pokrene širu potrošnju kampanjom podsticanja kupaca, piše Blumberg.

Borbe na tržištu u Kini mogu predstavljati povratni vjetar za cijene, koje su prošlog mjeseca premašile 1.700 dolara za uncu, prvi put u sedam godina. Tradicionalno utočište takođe se suočava sa sporijom prodajom u Indiji, Evropi i Sjedinjenim Državama, a tu je i iznenađenje Rusije da zaustavi kupovinu od strane svoje centralne banke.

Prošle godine, kineski potrošači činili su oko petinu ukupne potražnje za zlatom, od 4.356 tona, prema Svjetskom savjetu za zlato.

“Domaća potražnja za zlatom će se oporavljati veoma sporo”, rekao je Zhang Iongtao, izvršni direktor Kineske asocijacije za zlato. “Čak i nakon što prerađivači nastave proizvodnju, jedno od glavnih problema je da nema narudžbina”, rekao je.

Kineska maloprodaja zlata, srebra i nakita pala je za 41 odsto u prva dva meseca godine. Zhang je procenio da će količina zlatnog nakita prodatog u prvom kvartalu opasti za najmanje polovinu, uspostavljajući značajan pad za celu godinu.

“Potrošači se neće vratiti za kupovinu zlatnog nakita sve dok se ne završi pandemija, a kineski investitori takođe trenutno nisu voljni da kupuju zlato”, rekao je.

Kolaps potražnje

Prodavci nakita posebno su osetili posledice pandemije. Luk Fook Holdings International Ltd. izdao je upozorenje o profitu u martu nakon što je prodaja pala za 37 odsto u prva dva mjeseca.

“Većina prodavnica grupe u kontinentalnoj Kini ponovo je otvorena u martu sa poboljšanim prometom, dok su posete kupaca prodavnicama u Hong Kongu i Makauu još uvjek rijetke”, kaže zamjenik izvršnog direktora Nanci Vong.

“Očekuje se da će biti potrebno neko vrijeme da se posao vrati u normalu”, tvrdi.

Premije za cijene zlata u Kini “srušile su se na negativne nivoe koji nisu primećeni od Velike finansijske krize”, navodi Sitigrupa u napomeni ove nedjelje. Banka je rekla da sugeriše da bi potrošnja nakita mogla da dostigne niske nivoe koji nisu viđeni tokom decenije ili više.

Tržište je i dalje zabrinuto zbog ograničenja oko isporuke poluga, što doprinosi nestabilnosti cijena, izjavio je Haivood Cheung, predsednik Kineskog udruženja za razmjenu zlata i srebra, koje trguje fizičkim zlatom i srebrom u Hong Kongu.

Smanjenje proizvodnje u rafinerijama pomoći će povećanju cijena, rekao je on.

“Čak i ako se situacija sa virusom poboljša, nastavićemo da vidimo niže kamatne stope, slabija tržišta kapitala i globalno monetarno olakšavanje, što će podržati cijene zlata”, rekao je.