Evropske berze podstaknute poslovnim rezultatima kompanija

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene akcija su porasle, treći dan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i banaka

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u plusu 0,5 odsto, nastavljajući uspon treći dan zaredom, dok je londonski FTSE, pariski CAC i frankfurtski DAX indeks bili su oko 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,5 odsto.

Među najvećim je dobitnicama akcija Societe Generalea, s rastom cijene za 3 odsto, nakon što je druga po veličini francuska banka obavijestila o boljim kvartalnim rezultatima nego što su analitičari očekivali.

Solidne rezultate ostvarila je i Commerzbank, ali cijena akcije druge po veličini njemačke banke pala je 1 odsto nakon poruke da će morati preduzeti više kako bi se vratila održivom rastu.

S druge strane, akcija Totala poskupjela je gotovo 1 odsto jer je taj francuski naftni div obavijestio o većoj nego što se procjenjivalo dobiti u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Na azijskim berzama jutros su cijene akcija porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,3 odsto i dostigao najviši nivo u 18 mjeseci. Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,5 odsto, na 18.907 bodova. To je najviše posljedica jačanja jena, što ne ide u korist japanskim izvoznicima.