Evropske berze nastavljaju svoj rast

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene akcija porasle su drugi dan zaredom, najviše u tehnološkom i trgovačkom sektoru, što se zahvaljuje novim rekordima na Wall Streetu

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 odsto, nakon što je juče skočio 0,9 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,20 odsto, na 7.540 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,40 odsto, na 12.938 bodova, a pariski CAC 0,35 odsto, na 5.329 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se jučerašnjim novim rekordima Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon oporavka cijena akcija u tehnološkom sektoru.

Nakon što su dvije nedjelje bile pod pritiskom, juče su akcije u tom sektoru u prosjeku poskupjele 1,7 odsto. To je jutros podržalo i evropski tehnološki sektor, a porasle su i cijene akcija u trgovačkom sektoru.

S druge strane, energetski se sektor ne uspijeva oporaviti jer se cijene nafte ne mogu znatnije odmaći od najnižih nivoa u pet mjeseci, s obzirom da je jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje i dalje velik.

Jutros se cijena barela na londonskom tržištu kreće oko 46,90 dolara, blizu najnižih nivoa u pet mjeseci od 46,70 dolara. Na američkom se tržištu barelom jutros trguje po 44,25 dolara, što je oko 50 centi viša cijena u odnosu na njen najniži nivo u pet mjeseci.