Sprema se najveća kupovina dionica u istoriji

Berza

Wall Street se priprema za dolazak nekoliko milijardi dolara svježeg kapitala ove sedmice koji će upumpati mali ulagači nakon što im danas na račune “sjedne” novac iz paketa ekonomskih podsticaja.

Procjene kompanije Vanda Research ocjenjuje da će mali ulagači vjerovatno kupiti dionice za tri milijarde dolara nakon što Amerikancima bude transferisano 1.400 dolara po osobi iz paketa predsjednika Džoa Bajdena.

U tom bi slučaju dnevni promet porastao za 1,5 milijardi dolara u odnosu na prosjek posljednjih nekoliko mjeseci. “To će biti daleko najveća dnevna kupovina malih ulagača ikada”, kaže za Financial Times Erik Liu, direktor istraživanja u Vanda Researchu.

Deutsche Bank nedavno je procijenila da će mali ulagači s računima na internetskim platformama za trgovanje uložiti u dionice više od trećine dobijenih podsticaja. Tokom vremena tako bi se na američko dioničko tržište upumpalo 170 milijardi dolara.

Ove procjene dobro oslikavaju koliko su mali ulagači postali značajni na najvećem svjetskom dioničkom tržištu. “To je grupa koja podsticaje neće uložiti u realnu ekonomiju, već u dionice”, tumači Endju Slimon, stariji portfeljni menadžer u kompaniji Morgan Stanley Investment Management.

Priliv kapitala malih ulagača, kao i broj otvaranja novih brokerskih računa, oštro je porastao nakon što je novac iz lanjskih paketa ekonomskih podsticaja sjeo na račune građana.

Tako je u martu 2020. iznos koji su mali ulagači utrošili na dionice skočio za 838 miliona dolara iznad uobičajenih nivoa. Kada je u decembru odobren dodatni paket, priliv kapitala porastao je za 381 milion dolara iznad prosjeka.

Poslovni dnevnik podsjeća da je Bajdenov paket podsticaja od 1,9 hiljada milijardi dolara najveći iznos direktne ekonomske pomoći Amerikancima od početka pandemije prije više od godinu dana. Analitičari smatraju da će mlađi ulagači predvoditi ovaj talas na berzi.

Istraživanje Deutsche Banka pokazuje da dvije trećine ulagača mlađih od 34 godine planira da utroši jedan dio podsticaja na kupovinu dionica. U grupi starijih od 55 godina na taj način besplatni vladin novac planira da utroši manje od četvrtine.

Izvor: Poslovni.hr