Srbija u BiH izvozi više nego u Ameriku, Rusiju i Kinu zajedno

Srbija sa ostalim zemljama CEFTA-e obavi tri četvrtine spoljnotrgovinske razmjene, a jedan od glavnih partnera je BiH

Region je udružen kroz CEFTA sporazum, koji ove godine obilježava desetu godišnjicu. U proteklih 10 godina, trgovinska razmjena Srbije povećana je dva i po puta, a zemlje centralne Evrope drugi su trgovinski partner ove zemlje, poslije EU. Na tržištu Bosne i Hercegovine završi više robe iz Srbije, nego na tržištima SAD, Rusije i Kine zajedno. To je samo jedan od primjera kako je CEFTA podigla nivo spoljnotrgovinske razmjene u regionu. U 2016. najviše su se izvozila bezalkoholna pića, ulja od nafte, proizvodi od žitarica, a uvozio čelik, ugalj i lijekovi.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, govoreći o rezultatima decenijske primjene CEFTA sporazuma naglasio je da su dobri rezultati postignuti zahvaljujući tome što je prioritet dat ekonomiji, i što je ekonomija išla putem, a politika šumom. Kako je rekao Ljajić, radiće se na zaključivanju protokola kojim će se otklanjati problemi oko zastoja na carini, jer se tako gubi ogroman novac. To podrazumijeva usklađivanje carinskih službi i zajedničke patrole.

Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije istakao je da je važno i to što CEFTA pruža priliku da male kompanije iskorače na inostrano tržište i time steknu prva iskustva za osvajanje većih tržišta. Bolju saradnju ometaju carinske barijere, dosta ih je ukinuto, ali je i dosta novih uvedeno.

Predsjednik Privredne komore Makedonije Branko Azeski rekao je da na Balkanu ima „dosta šuma“, ali je izrazio i očekivanje od EU da se smiri nacionalistička retorika i pomogne u političkoj integraciji na Balkanu.

CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini potpisale su 19. decembra 2006. godine Srbija i Unmik, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija i Moladavija. Rumunija, Bugarska i Hrvatska su po ulasku u EU istupile iz sporazuma.

Prije deset godina srpska trgovinska razmjena sa zemljama CEFTE iznosila je 1,8 milijardi eura, a sada je 2,8 milijardi eura, dok je suficit bio 1,1 milijardu, a sada je 2,1 milijardu. Kako je u 2017. Srbija preuzela predsjedavanje CEFTOM, nadležne institucije dale su i obećanje: uložiće napore da se barijere uklone i regionalna saradnja bude efikasnija.