Azijske berze uzletjele, dolar sve jači

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija dostigle nove najviše nivoe u 18 mjeseci, što se zahvaljuje novim rekordima na Wall Streetu i ohrabrujućim pokazateljima iz kineske ekonomije

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu više od 2 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Šangaju i Australiji porasle između 0,3 i 0,9 posto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,00 sati na dobitku 0,5 odsto, dostigavši novi najviši nivo od jula 2015. Od početka nedjelje ojačao je 1,5 odsto.

Dobro raspoloženje na azijskim berzama zahvaljuje se jučerašnjim novim rekordnim nivoima Dow Jones, Nasdaq i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon što je američki predsjednik Donald Trump poručio da će uskoro predstaviti plan za smanjenje poreza. Iako Trump nije govorio o detaljima, ulagače je ohrabrila činjenica da namjerava ispuniti obećanja iz izborne kampanje.

Azijske ulagače ohrabrili su i bolji nego što se očekivalo podaci o kineskoj spoljnoj trgovini, što ukazuje na jačanje druge po veličini svjetske ekonomije, nakon dužeg perioda usporavanja rasta.

Izvoz Kine u januaru porastao je za 7,9 odsto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je uvoz skočio 16,7 odsto, što ukazuje na jačanje i domaće i inostrane potražnje. Najviše je jutros skočio japanski Nikkei indeks, što se zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga proizvodi tamošnjih izvoznika na inostranim tržištima postaju cjenovno konkurentniji. Zahvaljujući današnjem skoku za više od 2 odsto, Nikkei indeks na dobitku je ove nedjelje oko 2,2 odsto.

Podršku berzama pruža i rast cijena nafte, nakon znatnih oscilacija početkom nedjelje, što se zahvaljuje naznakama rasta potražnje za derivatima u SAD-u, najvećem svjetskom naftnom tržištu. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela porasla 0,1 odsto, na 55,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,2 odsto, na 53,10 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje rasta američke ekonomije, što bi moglo podstaći tamošnju centralnu banku Fed na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa. Kurs dolara u odnosu na japansku valutu dostigao je 113,70 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 112,25 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0650 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0680 jena.

Euro je pod pritiskom neizvjesnosti u Francuskoj jer ankete pokazuju da je Marine Le Pen u prednosti uoči predsjedničkih izbora, koji se održavaju u drugoj polovini aprila. Ulagače zabrinjavaju najave Le Pen, predsjedničke kandidatkinje Nacionalnog fronta, o mogućem izlasku Francuske iz Evropske unije.

Zahvaljujući dobicima prema euru i jenu, dolar bi ove nedjelje prema korpi valuta mogao zabilježiti prvi rast nakon pet nedjelja neprestanih gubitaka. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, dostigao je jutros 100,64 boda, što predstavlja nedjeljni rast od 0,8 odsto.