Evropske berze prate pad naftnih sirovina

Berza

Na evropskim berzama u petak ujutro su cijene akcija pale, pod pritiskom pada cijena nafte i sirovina, ali indeksi su ipak na putu nedjeljnih dobitaka

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,3 odsto, nakon što je u prethodna četiri dana porastao 1,3 odsto i dostigao najviši nivo u 20 meseci. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,05 odsto, na 7.245 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,35 odsto, na 12.604 boda, a pariski CAC 0,40 odsto, na 5.351 bod.

Pad cijena akcija najviše je posljedica pada cijena sirovina, a posebno nafte nakon naznaka da OPEC i drugi veliki proizvođači neće preduzeti drastičnije korake kako bi se smanjio jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje. Lanjski dogovor o smanjenju proizvodnje nije dao očekivane rezultate, a veće rezove u proizvodnji ne treba očekivati, kažu analitičari.

Nakon što je juče pala više od 4 odsto, jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula daljnjih 3 odsto, na 44,15 dolara, najniži nivo od polovine novembra. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros oslabila 2,8 odsto, na 47,05 dolara.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u petak biti objavljeni izvještaji o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na tržište jer najviše utiče i na odluke američke centralne banke o monetarnoj politici. Nakon dvodnevne sjednice, u srijedu su čelnici Feda poručili da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni. Iz tih poruka ulagači su zaključili da Fed ostaje pri svom planu da do kraja godine još u dva navrata poveća ključne kamatne stope. Tako se na tržištu novca procjenjuje da postoji više od 70 odsto izgleda da će Fed povećati te kamate već u junu.

Budu li podaci o zapošljavanju dobri, porašće očekivanja o povećanju kamata ujunu. Budu li loši, ta će očekivanja splasnuti, kažu analitičari.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u aprilu u SAD-u broj zaposlenih povećan za 185.000, nakon što je mjesec dana prije porastao za 98.000.

Podršku tržištima pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Uz to, ulagači su sve sigurniji da će u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora u nedjelju favorit tržišta Emmanuel Macron ubjedljivo pobijediti čelnicu krajnje desnice Marine Le Pen.