Ford ulaže milijardu dolara u razvijanje tehnologije vozila bez vozača

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila, američka kompanija Ford, uložiće milijardu dolara u istraživanje i proizvodnju vještačke inteligencije

Ford je otkrio svoje planove za investiranje milijardu dolara u narednih pet godina u kompaniju Argo Artificial Intelligence, koja će biti fokusirana za izradu i razvoj tehnologija za vozila bez vozača.

U početku će Argo AI tehnologiju praviti samo za Ford, a kasnije i za druge proizvođače. Ovaj potez je najveći Fordov napor da kao najstariji proizvođač automobila uđe u utrku za novim gigantima iz Silikonske doline i postane konkurentan.

Ford će biti većinski vlasnik, ali će pokušati privući najbolje stručnjake za robotiku i inžinjere iz drugih kompanija u pokušaju da se suprotstavi Googleu, GM-u i drugima koji rade na tome da samovozeće automobile i vozila dovedu na ceste.

Ovaj potez uslijedio je jer Ford sebe želi pozicionirati ne samo kao proizvođača automobila, već i kao kompaniju koja će pružati usluge i omogućavati ljudima da automobilima upravljaju roboti. To je posebno važno jer kompanije kao što su Uber i Lyft, već su postale popularne zbog ovoga u mnogim urbanim sredinama te su smanjile potrebu za vozačima u automobilima.