Niko u Evropi više ne razvija nove dizelaše i benzince

Automobil

Evropska politika dosad je bila decidirana (sve do njemačkog protivljenja), a i proizvođači automobila odlučili su maksimalno krenuti u tranziciju na električne pogone ili vodik (neki od njih). Politico javlja da je izvršni direktor Grupe Renault Luca de Meo rekao sljedeće:

– Mislim da ne postoji niko ko razvija potpuno novi motor u Evropi. Niko, znate, od nule ne razvija novi motor s unutarnjim sagorijevanjem u Evropi. Sav novac ide u električnu ili tehnologiju vodika.

Neki od motora s unutarnjim sagorijevanjem koji su danas dostupni bit će ukinuti u nadolazećim godinama, dok će se preostali morati ažurirati kako bi zadovoljili propise Euro 7.

Naravno, dizeli i benzinski motori velike zapremine su najosjetljiviji i oni će prvi izumrijeti, a tu govorimo o V10 i V12 motorima.

Evropska unija sad je otvorila mali “prozor” za sintetička goriva i modele automobila koji bi se prodavali i nakon 2035. godine. Luca de Meo opisao je e-goriva kao neku vrstu nišnog rješenja, ali je priznao da predstavljaju priliku, prenosi Hak revija.