Ogroman pad prodaje automobila u Njemačkoj

Automobil

Broj registrovanih novih automobila u Njemačkoj u prošloj godini je pao gotovo za petinu, odražavajući teške posljedice pandemije.

Svijetla tačka je rast popularnosti električnih automobila, piše portal Indeks.

U Njemačkoj su u 2020. registrovana oko 2,92 miliona novih auta, što je 19 posto manje nego u 2019, pokazuje izveštaj Udruženja automobilske industrije (VDA).

Terenska vozila činila su petinu novih automobila, a popularnost su stekli i kamperi jer su epidemiološke mjere smanjile izbor lokacija za odmor.

“Očekujemo oporavak nemačkog tržišta automobila 2021. Međutim, vrlo visok nivo prije koronavirusa vjerovatno neće biti dostignut”, smatra predsjednica VDA Hildegard Miler.

Ovoliki pad ne pamti se deset godina

Posljednji put je prodaja značajnije pala još 2010, kada je vlada ugasila veliki program podsticaja vozačima da zamjene svoje aute novim.

Uprkos oštrom padu u celoj godini, u decembru je broj registrovanih novih automobila porastao 10 posto na godišnjem nivou, uz registrovana 311.394 nova vozila, izveštava VDA.

Mnogi kupci kupili su aute krajem godine kako bi imali koristi od privremenog smanjenja PDV-a, rekao je Rajnhard Zirpel, predsjednik Udruženja međunarodnih proizvođača motornih vozila (VDIK). Niža poreska stopa bila je na snazi ​​do 31. decembra kao dio vladinih napora da podstakne potrošnju tokom pandemije.

Njemci sve više voze na baterije

Automobilske kompanije u posljednje vrijeme puno ulažu u elektrifikaciju modela, uz pomoć vlade koja kupcima nudi izdašne poticaje. Rezultat je utrostručena prodaja baterijskih električnih vozila u 2020, na više od 194.000 komada, prema podacima saveznog regulatora za putni promet Kraftfahrt-Bundesamt (KBA).

Budući da su vozila s potpunim ili delimičnim električnim pogonom u Njemačkoj dostigla tržišni udio od 22 posto u četvrtom kvartalu prošle godine, vlada je na dobrom putu postizanja cilja da do 2030. na putevima bude sedam do deset miliona registrovanih električnih vozila, misli predsednik KBA Ričard Dam.

Na kraju protekle godine BEV-ovi su činili 1,2 posto svih registrovanih ličnih automobila u Njemačkoj, u odnosu na 0,5 posto godinu ranije, pokazuju KBA-ovi podaci.

BEV je vrsta električnog vozila koja koristi isključivo hemijsku energiju pohranjenu u punjivim baterijama, bez sekundarnog izvora pogona. Svu energiju dobija iz baterija i stoga nema motor s unutrašnjim sagorijevanjem, gorivu ćeliju ili rezervoar za gorivo.