Evropske berze: Berze podstaknute bankarskim sektorom

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene akcija su porasle, najviše u finansijskom sektoru, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima banaka i mogućem povećanju kamata Feda već u martu

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 odsto, nakon što je juče stagnirao. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,45 odsto, na 7.302 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,60 odsto, na 11.839 bodova, a pariski CAC 0,50 odsto, na 4.919 bodova.

Najviše je, 1,2 odsto, jutros ojačao finansijski sektor, pri čemu je cijena akcije Credit Agricole skočila više od 3 odsto, jer je ta francuska banka u proteklom tromjesečju ostvarila bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Bankarski sektor podstaknut je i naznakama da bi američka centralna banka mogla povećati ključne kamatne stope već u martu, što bi išlo u prilog profitabilnosti banaka, koje su već duže vrijeme pod pritiskom niskih marži zbog rekordno niskih kamata.

Očekivanja o skorašnjem povećanju kamata u SAD-u porasla su nakon što je juče predsjednica Feda Janet Yellen rekla da ne bi bilo mudro predugo čekati s povećanjem kamata. Yellen je poručila da bi odlaganje povećanja kamata moglo natjerati Fed da kasnije brže zateže monetarnu politiku, što bi moglo izazvati recesiju.

Američki predsednik Donald Trump najavio je smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje te investicija u infrastrukturu, što će ubrzati rast američke ekonomije. To će izazvati i rast inflacije, pa će Fed morati ubrzati tempo povećanja kamata, pa se procjenjuje da će u ovoj godini kamate blago povećati u tri navrata.