Azijska tržišta: Pad indeksa u susret novom povećanju kamatnih stopa

Berza

Na azijskim berzama u utorak su cijene dionica pale, izgubivši jučerašnje dobitke, jer je jasno da će zbog visoke inflacije centralne banke nastaviti da povećavaju kamatne stope, što će usporiti rast globalne privrede.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,6 odsto.

Pritom je na tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,5 odsto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Šangaju. U Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pale su, pak, između 0,1 i 1,4 odsto.

Nakon jučerašnjeg rasta, azijske berze jutros su se prizemljile jer nema previše razloga za kupovinu rizičnije imovine, s obzirom na to da visoka inflacija tjera centralne banke na povećanje kamatnih stopa.

Jutros je australijska centralna banka neugodno iznenadila povećanjem ključnih kamata za 0,5 postotnih bodova. Povećanje se očekivalo, ali analitičari su smatrali da će kamate biti povećane za 0,25 ili maksimalno 0,4 postotnih bodova.

Ulagači su se nadali da će se tržišta dionica početi s oporavkom nakon oštrog pada od početka godine.

No, „mislim da je prerano reći da je tržište dosegnulo dno. Kratkoročno gledano, vrlo sam oprezan. Mislim da bi tržište moglo da ode još niže, jer uz rast cijena nafte, pored ostalog, nisam siguran da je inflacija dosegla vrhunac”, kaže Shane Oliver ekonomista u AMP Capital.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištima je posljedica rata u Ukrajini, poremećaja u lancima nabavke i usporavanja rasta najvećih ekonomija svijeta.

Zbog toga azijske ulagače nije ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu.