Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar stabilan

Berza

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar stabilan jer bi američka centralna banka uskoro mogla povećati kamatne stope

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,4 odsto.

U Južnoj Koreji su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,1 odsto, skliznuvši s najvišeg nivoa u 19 mjeseci.

Na azijskim se berzama trguje oprezno, kao i juče na Wall Streetu, gdje je Dow Jones dopuzao do novog rekordnog nivoa deveti dan zaredom, dok je S&P 500 blago pao. Najveću svjetsku berzu podržavaju dobri poslovni rezultati američkih kompanija, kao i optimizam ulagača nakon što je američki predsejdnik Donald Trump najavio smanjenje poreza.

Ulagači prate i kretanje cijena nafte, koje su se oporavile od jučerašnjeg pada. Tako je jutros cijena barela na američkom tržištu ojačala 0,9 odsto, na 54,10 dolara. I na londonskom je tržištu barel poskupio 0,9 odsto, na 56,35 dolara.

Na valutnim je tržištima dolar ojačao, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 101,37 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 101,27 bodova. Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 113,35 jena, kao i juče u ovo doba. Američka je valuta stabilna i u odnosu na evropsku, pa se cijena eura kreće oko 1,0545 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0555 dolara.