Wall Street: Zaustavljen rast indeksa, u fokusu akcija Snapa

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi pali s rekordnih nivoa, što je posljedica korekcije cijena akcija nakon snažnog skoka dan prije, posebno u finansijskom sektoru

Dow Jones skliznuo je 0,53 odsto, na 21.002 boda, dok je S&P 500 pao 0,59 odsto, na 2.381 bod, a Nasdaq indeks 0,73 odsto, na 5.861 bod.

Najviše su juče pale, prosječno 1,5 odsto, cijene akcija u finansijskom sektoru koji je dan prije skočio gotovo 3 odsto.

Dow Jones indeks našao se pod pritiskom pada cijene akcija Caterpillara za više od 4 odsto, nakon vijesti da su federalni agenti ušli u kancelarije tog proizvođača mašina. Nije sasvim jasno što su tražili, a kompanija je nakon zatvaranja berze javila samo da su agenti prikupljali dokumente i elektronske informacije.

U fokusu ulagača juče je bila i akcija Snapa, krovne kompanije društvene mreže Snapchat, koja je u prvom danu trgovanja na berzi nakon inicijalne javne ponude (IPO) poskupjela više od 40 odsto. Juče je cijena te akcija skočila na 24,40 dolara, dok je u IPO-u bila određena na 17 dolara.

Kako nije bilo značajnijih negativnih vesti, analitičari pad indeksa pripisuju korekciji cijena nakon snažnog rasta dan prije.

Sva tri najvažnija indeksa skočila su u srijedu više od 1,3 odsto, na rekordnog nivoa, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump u obraćanju Kongresu ponovio sva obećanja od prije da će uvesti velike porezne olakšice srednjem sloju, smanjiti poreze kompanijama i uložiti u infrastrukturu 1.000 milijardi dolara.

Ulagači su oprezniji jer je sve izvjesnije da bi američka centralna banka već u martu mogla povećati ključne kamatne stope jer se rast ekonomije, ali i inflacije ubrzava.

Nakon što je niz čelnika Feda posljednjih dana poručilo da ne bi trebalo predugo čekati s povećanjem cijene novca, trgovci na tržištu novca sada procjenjuju da postoji 74 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već u martu, dok su još početkom nedjelje za to davali samo 30 odsto šansi.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 odsto, na 7.382 boda, a frankfurtski DAX 0,06 odsto, na 12.059 bodova. Pariski CAC ojačao je 0,06 odsto, na 4.963 boda.