Evropske berze: Ulagači na oprezu zbog geopolitičkih rizika

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene akcija su pale, nakon što su juče dostigle najviše nivoe od kraja 2015. godine, a ulagači su oprezni zbog geopolitičkih rizika i pada cijena nafte

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u minusu 0,4 odsto, nakon što je juče dostigao najviši nivo od decmbra 2015. godine. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na gubitku 0,45 odsto, na 7.316 bodova, dok je pariski CAC oslabio 0,50 odsto, na 5.075 bodova, a frankfurtski DAX 0,20 odsto, na 12.128 bodova.

Na berzama se trguje oprezno jer povećane napetosti nakon što je prošlog petka SAD izveo najveću vojnu akciju u Siriji od početka građanskog rata u toj zemlji prije šest godina. Osim napetosti u odnosima između SAD-a i Rusije, raste i napetost između SAD-a i Sjeverne Koreje zbog najava testiranja novog oružja te izoovane zemlje. Američki nosač aviona plovi prema vodama korejskog poluostrva, dok u Sjevernu Koreju dolaze strani novinari jer im je rečeno da se pripreme za ′velik i značajan događaj′ u četvrtak.

Loše na tržišta utiče i pad cijena nafte zbog daljeg rasta proizvodnje u SAD-u, što umanjuje uticaj OPEC-ovog smanjenja proizvodnje na uravnoteženje ponude i potražnje. Nakon što je juče pala 0,5 odsto, jutros je cijena barela na američkom tržištu pala daljih 0,1 odsto, na 53,05 dolara. Na londonskom tržištu cijena barela stagnira oko 55,85 dolara, nakon što je juče pala 0,7 odsto.