Tadž Mahal: Najljepša građevina obavijena velom tajni

I ukoliko niste bili u Indiji, znate da je Tadž Mahal najznačajnija znamenitost ove zemlje i jedna od najljepših građevina na svijetu

Izgrađen je u ime vječne ljubavi, između 1631. i 1654. godine, a u njegovom podizanju je učestvovalo 22.000 ljudi.

Ovaj elegantni hram boje slonovače podigao je šah Jahan za svoju omiljenu ženu Mumtaz Mahal. Mahal je umrla nakon rođenja svog 14. djeteta, pa je šah naredio da se iznad njenog groba sagradi grobnica kakvu svijet nije vidio.

Iako je danas poznat širom svijeta, veći dio istorije Tadž Mahala i dalje je obavijen velom tajne. Unutar Tadž Mahala, grobovi (kenotafi) podignuti u čast Mumtaz Mahal i šaha Jahana postavljeni su u osmougaonu odaju ukrašenu poludragim kamenjem. Ovi predivni spomenici samo su za prikazivanje, jer su grobovi prazni. Sarkofazi u kojima počivaju tijela supružnika nalaze se u prostoriji ispod.

Minareti koji okružuju mauzolej izgledaju savršeno uspravno, ali su zapravo malo nagnuti prema spolja. To je urađeno iz dva razloga: radi estetike, ali i preventive, da bi se u slučaju zemljotresa stubovi srušili dalje od srca mauzoleja.

Prema čuvenoj legendi, šah Jahan je očajnički želio da Tadž Mahal bude remek-djelo kakvog nema na svijetu. Da bi bio siguran da se ništa slično neće izgradi, navodno je naredio da se odsijeku ruke i iskopaju oči zanatlijama i majstorima koji su radili na njemu. Uprkos tome što je ova verzija događaja široko rasprostranjena, istoričari nisu pronašli nikakve dokaze koji bi potkrijepili ovu priču.

Jedna od čari Tadž Mahala je što konstantno mijenja nijanse. Od zore do sumraka, sunce transformiše mauzolej. U zoru izgleda kao da ima bisernosivu i bledoroze boju, blještavobelu u podne, a narandžasto-bronzanu tokom zalaska sunca. U večernjim satima poprima plavičastu nijansu.

Pojedina istraživanja navode da je, kao vođa, šah Jahan bio više nemilosrdan nego romantičan. Pojedini stručnjaci smatraju da je besprekorna simetrija simbol apsolutne moći. Veličanstvenost i rasipništvo Tadž Mahala su donijeli veliku slavu i moć Jahanu.