Prag zbog turista uveo novu zabranu

Travel

Vožnja bicikla po istorijskom Vaclavskom trgu u Pragu uskoro više neće biti moguća, poručuju vlasti jednog od najstarijih i najpoznatijih evropskih gradova

Bez obzira na to što je ovakav vid prevoza slobodniji i jednostavniji od uključivanja u gužve i javnog prevoza, ležerna vožnja biće ograničena u nekoliko narednih nedjelja.

Potez od lokalnih biciklističkih lobista, kritikovan kao saobraćajni populizam, podrazumijeva zabranu vožnje bicikla kroz najpoznatije pješačke zone od 10 do 17 sati, a kao obrazloženje je navedeno da su bicikli opasni za turiste.

Zabrana bi trebalo da stupi na snagu 1. maja, a biciklistima će biti ograničen pristup oko Vjenceslavovog trga, po Starom gradu i Karlovoj ulici koja vodi do 600 godina starog Karlovog mosta, kao i po starom jevrejskom naselju Josefov.

Probiciklističke grupe poručuju da će ih ovaj potez dodatno obeshrabriti, i ističu da u Pragu već sada ima mnogo manje biciklista nego u drugim evropskim metropolama.

Ipak, zakonodavci su neumoljivi i poručuju da nisu protiv biciklista, već da je problem nedostatak prostora i da su sličan stav zauzeli i neki drugi gradovi poput Kopenhagena.

– U pješačkoj zoni prednost bi trebalo da imaju pješaci, a ne biciklisti. Svaki dan postoji konflikt između jedne i druge grupe. To je srž problema – rekao je Oldrih Lomecki, gradonačelnik Praga.