Vodopad Kravice: Najljepši dragulj Bosne i Hercegovine

Vodopad Kravice, nadomak Ljubuškog u Hercegovini, svakodnevno posjećuju brojni turisti iz svih krajeva svijeta.

Teško je reći da li je ovaj dragulj ljepši kada ga pogledate prilazeći mu s gornje strane dok njegovu punu ljepotu još skriva zelenilo kojim je okružen ili kada se niz stepenice spustite u njegovo podnožje, gdje vas dočekuju slapovi visoki od 26 do 28 metara koji grade vodeni amfiteatar.

Vodopad Kravice nalazi se oko tri kilometra nizvodno od Vitaljine, u Studencima blizu Ljubuškog. Stvoren je radom rijeke Trebižat. Preko sloja sige od dna do vrha vodopada izrasli su trava, mahovina, alge i lišajevi. Kristalno čista i bistra tirkizna voda okružena zelenilom, udarajući od stijene stvara vodeni amfiteatar prečnika 120 metara sa prirodnim bazenom u samom podnožju. Ovaj nevjerovatno inspirativan prizor privlači oko 200 hiljada turista godišnje, među kojima su najbrojniji posjetioci iz Italije, Slovačke, Češke, Poljske i susjedne Hrvatske.

Proteklog vikenda su brojni turisti uživali u ovom lijepom krajoliku, a neki od njih došli su iz Australije, Novog Zelanda, SAD, Velike Britanije, skandinavskih zemalja, Koreje i zemalja arapskog svijeta. Dok su neki ljepote ovog mjesta svim čulima upijali vozeći se barkom, bilo je i onih koji su osvježenje prvog aprilskog dana potražili u prirodnom bazenu u podnožju vodopada gdje su sunčeve zrake igrale svoju čarobnu igru na površini vode.