Azijske berze: Indeksi zabilježili manji skok

Berza

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 0,6 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,3 odsto

Berzanski indeksi u Hong Kongu i Australiji skliznuli su oko 0,2 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,2 odsto, pa je na putu dobitka u februaru od 3,6 odsto.

Azijske ulagače ohrabrio je novi rekord Dow Jonesa na Wall Streetu što pokazuje da su na najvećoj svjetskoj berzi ulagači optimistični uoči govora predsjednika Trumpa u utorak u Kongresu. Trumpove najave o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim područjima već mjesecima podržavaju rast cijena akcija, ali konkretnijih prijedloga još nema.

Cijene su nafte jutros blago porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,3 odsto, na 56,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,2 odsto, na 54,18 dolara.

Ni na valutnim tržištima kursevi ne osciliraju značajnije. Tako se cijena dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 112,15 jena.

Američka je valuta stabilna i u odnosu na evropsku, pa se kurs eura kreće oko 1,0585 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0565 dolara.