Azijske berze: Oprez na berzi, izbori u Britaniji pritiskaju funtu

Berza

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, dok je funta pod pritiskom jer izbori u Britaniji nisu ni jednoj stranci osigurali čvrstu većinu u parlamentu

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku 0,4 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,8 odsto. U Hong Kongu i Singapuru blago su pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na dobitku 0,2 odsto.

Ulagači su oprezni jer izlazne ankete pokazuju da britanska premijerka i čelnica konzervativaca Theresa May nije na vanrednim izborima uspjela ojačati pozicije svoje stranke u parlamentu.

Prema procjenama BBC-a, konzervativci će dobiti 318 od 650 zastupničkih mjesta, osam manje od većine, dok će laburisti dobiti 267 mesta.

Bez jasnog pobjednika nakon izbora, oslabljena May najavljuje borbu, iako bi mogla izgubiti većinu u parlamentu, dok njen suparnik, vođa laburista Jeremy Corbyn poručuje da May treba odstupiti.

Za 10 dana trebali bi početi složeni pregovori o izlasku Britanije iz Evropske unije, a neizvjesno je ko će formirati vladu i odrediti smijer kojim bi se Brexit trebao odvijati.

Podršku tržištima pruža stabilnost cijene nafte, nakon što je na londonskom tržištu juče skliznula na najniži nivo od kraja novembra prošle godine. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu oslabila četiri centa, na 47,82 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio tri centa, na 46,61 dolar.

Pozitivno na tržišta utiče i jučerašnji blagi, ali ipak rast berzanskih indeksa na Wall Streetu, drugi dan zaredom, jer svjedočenje bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya u Senatu o istrazi o uplitanju Rusije u lanjske predsjedničke izbore u SAD-u nije donijelo ništa što bi uznemirilo ulagače.

A na valutnim je tržištima britanska funta jutros pod pritiskom zbog nejasnih rezultata parlamentarnih izbora. Njen kurs prema američkoj valuti pao je 1,6 odsto, na 1,2750 dolara, blizu najnižeg nivoa u dva mjeseca, dok je prema euru funta oslabila 1,4 odsto. Evropska je valuta prema američkoj oslabila za 0,1 odsto, na 1,1195 dolara. Euro je oslabio već juče poslijepodne nakon što su čelnici Evropske centralne banke (ECB) na redovnoj sednici smanjili procjene inflacije i poručili da nisu razgovarali o smanjenju podsticajnih mjera. Dolar je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa mu je cijena porasla na 110,30 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 109,75 jena.