Evropske berze: Ulagači od jutros na oprezu

Na evropskim berzama u utorak se ujutro trguje oprezno, nakon pada cijena akcija dan prije, kada su tržišta uznemirile odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o imigraciji.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u plusu 0,1 odsto, nakon što je juče skliznuo više od 1 odsto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su oko 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,3 odsto.

Evropski ulagači su oprezni jer su juče cijene akcija na Wall Streetu zabilježile najveći dnevni pad u ovoj godini, oko 0,6 odsto, a za toliko je pao i MSCI indeks 46 svjetskih berzi, što je njegov najveći dnevni gubitak u mjesec i po dana. To je posljedica opreza nakon što su odluke Donalda Trumpa kojima je na četiri mjeseca suspendovao ulazak izbjeglica u SAD, a na tri mjeseca zabranio ulazak u zemlju državljanima sedam muslimanskih zemalja, izazvale proteste u SAD-u i brojne reakcije koje dovode u pitanje legalnost tih Trumpovih poteza.

Trump je pod paljbom niza političara u SAD-u i svijetu te poslovnih lidera, uključujući vodeće tehnološke kompanije, pa i izvršnih direktora investicione banke Goldman Sachs te Forda.

Jutros su u minusu i američki terminski indeksi, oko 0,3 odsto, što najavljuje dalji pad cijena akcija na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu.

Na azijskim su berzama jutros cijene akcija pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, skliznuo 0,5 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros pao 1,7 odsto, na 19.041 bod.