Banke od 2008. godine platile 321 milijardu dolara kazni

Banke širom svijeta platile su oko 321 milijardu dolara kazni od globalne finansijske krize 2008. godine, nakon čega su regulatori pojačali nadzor, a kazne se odnose na pranje novca, tržišne manipulacije pa sve do finansiranja terorizma, objavila je konsultantska kuća Boston Consulting Group (BCG)

Na banke iz Sjeverne Amerike odnosi se blizu 63 posto ukupnog iznosa kazni, ili oko 204 milijarde dolara od 2009 do 2016., navodi BCG u svojoj sedmoj godišnjoj studiji o bankarskoj industriji. Dok su američki regulatori bili učinkovitiji u izricanjima kazni i otkrivanju prevara banaka, njihove kolege u Evropi i Aziji vjerovatno će pojačati tempo. Broj pojedinačnih regulatornih promjena koje banke moraju slijediti na globalnom nivou više su se nego utrostručile od 2011. godine, s prosjekom od 200 revizija po danu, navodi se u izvještaju.

Banke su samo u 2016. platile 42 milijarde dolara kazni, što je porast od 68 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci. Taj bi iznos se u idućim godinama mogao povećati, kada evropski i azijski regulatori uhvate korak s agresivnijim i efikasnijim kolegama iz SAD-a, smatra BCG. Nastupilo je razdoblje sve većih regulatornih zahtjeva, a tako će i ostati uprkos najavama američkog predsjednika Donalda Trumpa da će olabaviti regulacije u bankarskom sektoru, koje su bile pooštrene nakon bankrota investicijske banke Lehman Brothers kako se ne bi ponovila globalna finansijska kriza.

Skoro deset godina od početka finansijske krize, bankovna industrija još se nije u potpunosti oporavila od pretrpljenih gubitaka. Dok su finansijske institucije postigle takozvanu ekonomsku dobit od 159 milijardi eura u 2015. godini, što je povećanje petu godinu zaredom, industrija ostaje oko 9 milijardi eura u “crvenom” na kumulativnoj osnovi od 2009 do 2015. godine. (Bankar)