Cijena bakra u 2017. će završiti na nižem nivou nego prošle godine

Na svjetskim tržištima će danas u fokusu će svakako biti poruke sa Svekineskog narodnog kongresa i izjava premijera Li Kećijanga da će stopa rasta BDP-a u 2017. biti manja nego ranijih godina

U obraćanju na redovnom godišnjem zasjedanju Svekineskog narodnog kongresa Li Kećijang je rekao da je za drugu po veličini ekonomiju u svijetu postavljen rast od “oko 6,5 odsto ili više, ako je moguće”, što je manje nego prošlogodišnjih 6,5% do 7 odsto.

Li Baomin, izvršni direktor kompanije “Jiangxi Copper CO” je rekao da će cijene bakra završiti ovu godinu na nižem nivo od onoga sa početka godine te da „Jiangxi Copper” planira da poveća proizvodnju do maksimalnih 1,36 miliona tona, u poređenju sa 1,2 miliona tona u prošloj godini.

Cijene bakra su počele rasti u novembru podstaknute najavama američkog predsjednika Donalda Trampa o ogromnim ulaganjima u puteve, mostove i aerodrome, što je povećalo tražnju za industrijskim metalima. Nakon naglog skoka u januaru, cijena bakra je pala usljed očekivanja da će američka centralna banka povećati kamate do kraja prvog tromjesečja.

Prosječna cijena tone bakra će u 2017. biti između 45.000 juana (6.518$) i 46.000 juana što je već niže od prosjeka u posljednjih godinu dana od oko 47.445 juana – konstatuje Li. Sada se čini da će globalna potražnja i dalje biti veća od proizvodnje, pri čemu će kineska potrošnja porasti na 6 odsto, u poređenju sa 5,8 odsto prošle godine.