Kostić prodao šećerane austrijskim vlasnicima brčanskog Bimala

Austrijska kompanija Agrana, vlasnik brčanskog Bimala, preuzela je srpski Sunoko, koji je u vlasništvu Miodraga Kostića

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije je u saopštenju navela da je u postupku utvrđeno da tom prodajom neće biti narušena konkurencija na tržištu proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, kao i proizvodnje i veleprodaje šećera od šećerne repe u Srbiji.

– Privredno društvo Agrana Beteiligungs prisutno je na tržištu Srbije isključivo u segmentu veleprodaje šećera, ali kroz prodaju izuzetno malih količina. Ta kompanija nije prisutna na tržištima proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, proizvodnje šećera od šećerne repe u Srbiji – navodi se u saopštenju.

Austrijski koncern za proizvodnju šećera, skroba i voća Agrana objavio je sredinom prošle godine da namjerava da preuzme većinski dio srpskog proizvođača šećera Sunoko.

Kostić se poslije ove prodaje lako može pojaviti u konkurenciji za kupovinu šećerana koje je na prodaju ponudio Hellenic Sugar, jer više nema ni formalnu prepreku zvanu koncentracija kapitala.

Time bi trka za šećeranama u Crvenki i Žablju postala dodatno interesantna, s obzirom na to da su kandidature za njih već istakli Petar Matijević, kao i po jedna hrvatska i francuska kompanija.