Evropske berze: Početak nedjelje obilježen blagim rastom berzi

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija blago su porasle, četvrti dan zaredom, ali trguje se oprezno zbog pada cijena nafte i jer se očekuje povećanje kamata Feda

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,1 odsto, ojačavši četvrti trgovinski dan zaredom. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,10 odsto, na 7.350 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,05 odsto, na 11.973 boda, a pariski CAC 0,03 odsto, na 4.994 boda.

Evropske berze podržava uspon cijena akcija u petak na Wall Streetu, nakon što je objavljeno da je u februaru u SAD-u broj zaposlenih povećan za 235.000, znatno više od 190.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Rast zapošljavanja pokazuje da se rast američke ekonomije ubrzava, a kako se i inflacija približava ciljanom nivou Feda od 2 odsto, sve je izvjesnije da će čelnici američke centralne banke na sjednici ove nedjelje povećati ključne kamatne stope. Nakon podataka o zapošljavanju, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 90 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već na sjednici 14. i 15. marta.

Iako povećanje kamata obično loše utiče na tržišta kapitala, sada to nije slučaj, kažu analitičari, jer se rast ekonomije ubrzava i može podnijeti povećanje cijene novca.

I dok su se tržišta pomirila s povećanjem kamata Feda, sa zabrinutošću se prati pad cijena nafte. Nakon što su prošle nedjelje pale više od 8 odsto, jutros su dodatno skliznule na najniže nivoe u tri i po mjeseca.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros pala 0,4 odsto, na 48,30 dolara, pa je od početka mjeseca na gubitku oko 11 odsto. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 0,2 odsto, na 51,25 dolara.