Coinbase planira da postane prva kriptoberza

Berza

Coinbase, kompanija vrijedna 1,6 milijardi dolara, želi postati predvodnik novog kripto svijeta i registracijom kao brokerska kuća preteći konkurenciju

Servis za razmjenu digitalnih valuta, Coinbase, u pregovorima je sa Komisijom za hartije od vrijednosti i berzu (SEC), glavnim američkim regulatornim tijelom finansijske industrije, oko registrovanja te kriptoberze, kao ovlaštene brokerske kuće i mjesta trgovanja.

Američki regulatori SEC, na čelu s predsjednikom Džejom Klejtonom, u februaru su izjavili da razmatraju da ICO tokene, odnosno kriptovalute ponuđene preko inicijalne ponude novčića, klasifikuju kao obveznice, piše Bitkoin magazine. To bi bio presedan u kriptosvijetu, jer bi se digitalne valute, koje su do sada izbjegavale regulaciju i nezavisno generisale puno novca, našle pod pažnjom glavnog regulatornog finansijskog tijela.

Coinbase želi biti Gugl kriptovaluta, a isto tako i proširiti svoju ponudu od četiri novčića koliko sada nude – bitkoin, etereum, litkoin i bitkoin keš – tvrde na Business Insideru.

Prema pisanju Bitkoin magazina, put do brokerske kuće za Coinbase zahtijevaće puno papirologije. Ako ICO tokeni zaista budu legalno klasifikovani kao obveznice, svaka berza, koja izlista te digitalne valute moraće se registrovati kao Nacionalna berza obveznica ili kao Alternativni trgovinski sistem (ATS). Drugim riječima, da bi neki poslovni subjekt postao ATS mora se registrovati pri SEC-u kao brokerska kuća, a to je upravo put kojim Coinbase planira da ide.