Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar pao

Na azijskim berzama u srijedu se trguje oprezno zbog jučerašnjeg pada cijena akcija na Wall Streetu, dok podršku tržištima pružaju naznake jačanja kineske ekonomije

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,6 odsto, dok su cijene akcija u Australiji, Šangaju i Singapuru skliznule između 0,1 i 0,7 odsto.

Berzanski indeksi u Južnoj Koreji i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,3 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na juče.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks bio u minusu jer su ulagači bili oprezni zbog jučerašnjeg pada cijena akcija na Wall Streetu. Kasnije se većina tržišta oporavila zahvaljujući boljim nego što se očekivalo podacima o spoljnotrgovinskoj razmjeni Kine, koji bude nadu da se rast druge po veličini svjetske ekonomije ubrzava nakon dužeg razdoblja usporavanja.

Izvoz Kine, izražen u juanima, porastao je u februaru 4,2 odsto na godišnjem nivou, dok je uvoz skočio više od 44 odsto.

I pokazatelji iz drugih zemalja regije, na primjer povećana druga procjena rasta japanskog bruto domaćeg proizvoda u odnosu na prvu, ukazuju na zamah ekonomske regije, kažu analitičari.

Loše na tržišta utiče pad cijena nafte. Na londonskom je tržištu jutros barel pojeftinio 0,5 odsto, na 55,65 dolara.

Na valutnim se tržištima jutros trguje oprezno jer nema vijesti koje bi značajnije podstakle kurseve. Čekaju se podaci o zapošljavanju u SAD-u u februaru, koji će biti objavljeni u petak i koji bi mogli uticati na odluku čelnika američke centralne banke o kamatama. Budu li podaci dobri kao posljednjih mjeseci, gotovo je sigurno da će čelnici Feda na sjednici iduće nedjelje povećati kamate. Tek ako se pokaže da je značajno usporen rast zapošljavanja, Fed bi mogao odustati od te odluke, smatraju analitičari.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,1 odsto, na 101,74 boda, nakon što je juče ojačao 0,15 odsto. Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti pala 0,3 odsto, na 113,65 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, za 0,1 odsto, pa je kurs eura jutros dostigao 1,0560 dolara.