Evropske berze na najvišim nivoima u posljednjih 15 mjeseci

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene akcija dostigle su najviše nivoe u 15 mjeseci, a na tržištima vlada dobro raspoloženje nakon povećanja kamata američkog Feda i pobjede stranke premijera Marka Ruttea na izborima u Holandiji

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,5 odsto, dostigavši najviši nivo od decembra 2015. godine. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,70 odsto, na 7.418 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,90 odsto, na 12.118 bodova, a pariski CAC 0,60 odsto, na 5.016 bodova.

Evropski su ulagači odahnuli nakon prvih rezultata izbora u Holandiji, koji pokazuju da je stranka desnog centra premijera Ruffea sigurno pobijedila stranku Geerta Wildersa, koja se zalagala za izlazak te zemlje iz EU-a.

Pozitivno na tržišta utiče i jučerašnji rast cijena akcija na Wall Streetu nakon što je američka centralna banka povećala ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 0,75 do 1 odsto. Taj je potez čelnika Feda bio očekivan, s obzirom na ubrzanje rasta američke ekonomije, nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada i približavanje inflacije prema ciljanoj nivou Feda od 2 odsto.

Ulagače je najviše ohrabrilo to što Fed nije nagovijestio ubrzanje tempa povećanja kamata, pa su procjene o daljem povećanju cijene novca u dva navrata do kraja godine ostale nepromijenjene.

Zahvaljujući povećanju kamata u SAD-u, bankarski je sektor jutros među najvećim dobitnicima, s prosječnim rastom od 1,7 odsto.

Najviše su jutros, 3,5 odsto, skočile cijene akcija u rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina. Tako su akcije Antofagaste, Fresnilla, BHP Billitona i Anglo Americana poskupjele između 4,4 i 5,7 odsto.