Dow ponovo rekordno, Nasdaq u padu i drugu sedmicu

Berza

Američki berzanski indeksi okončali su posljednji trgovački dan prošle nedjelje sa mješovitim rezultatima, nakon što je najava preuzimanja Whole Foods-a od strane Amazona ublažila gubitke tehnološkog sektora

Dow Jones je porastao 0,1% i stigao do novog rekorda na zatvaranju od 21.384,3 poena, uprkos padu Wal-Marta od 4,7%, kao posljedica pomenutog preuzimanja. Indeks S&P 500 dan je okončao u blagom plusu , dok je sektor osnovnih potrošnih dobara eliminisao najveći dio dobitaka ovog pokazatelja, oslabivši oko 1%. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, oslabio je dodatnih 0,2% na 6.151,8 poena. Na nedjeljnom nivou Dow je ojačao pola procenta, S&P 500 je dodao 0,1%, dok je Nasdaq oslabio 0,9%. Protekle sedmice američki fondovi specijalizovani za akcije privukli su 24,6 milijardi USD, najviše još od novembarske nedjelje u kojoj je Tramp proglasio pobjedu na izborima.

Evropske berze petak su okončale listom uz rast vrijednosti, a slično kao i na američkom tržištu negativan trend su zabilježili maloprodajni lanci. Ipak, na nedjeljnom nivou, ključna evropska berzanska tržišta zabilježila su pad vrijednosti, u rasponu od 0,5 do 0,9%.