Apple iOS 11 ukida podršku za 187.000 aplikacija

Appleova nova verzija mobilnog operativnog sistema mogla bi da donese ogromne promjene za developere

Apple bi uskoro mogao da baci u očaj na hiljade developera mobilnih aplikacija koje trenutno egzistiraju na mobilnoj platformi iOS jer tokom narednih mjeseci planira da predstavi iOS 11, koji će imati podršku samo i isključivo za 64-bitne aplikacije, pa je već sada mnoge aplikacije obilježio obavještenjem da neće raditi na budućim verzijama iOS-a.

Zna se da će se Apple fokusirati isključivo na 64-bitne procesore, što znači da automatski iPhone 5S i svi stariji modeli ispadaju iz igre kada je u pitanju nadogradnja na iOS 11, ali to će sasvim sigurno biti manji problem. Mnogo veći je problem spomenuta refleksija na brojne developere i njihove aplikacije koje bi s izlaskom iOS 11 mogle da postanu potpuno neupotrebljive.

Analitička kompanija Sensor Tower potrudila se da dođe čak i do konkretnih brojki. Ako je vjerovati njihovom izvještaju, čak 187.000 32-bitnih aplikacija bi preko noći mogle da nestanu iz AppStorea, onog trenutka kada iOS 11 ugleda svjetlost dana. Naravno, uvijek postoji alternativno rješenje. Ako ne možete da zamislite svoj iPhone ili iPad bez neke od 32-bitnih aplikacija, onda se nećete nadograditi na posljednju stabilnu verziju Appleovog mobilnog operativnog sistema.

To bi moglo možda bar nakratko da vam omogući da i dalje zadržite svoju „top aplikaciju“ ili više njih, ali silna vojska developera koji u velikoj mjeri žive od svojih aplikacija bi mogla da doživi iOS 11 kao personifikaciju ili ostvarenje njihove najveće noćne more. Rješenje je produkcija nove 64-bitne verzije aplikacije, ali to i nije baš tako jednostavno.