Mastercard pokreće “Plaćanje putem linka” iza koje stoji Aiia

Tehnologija

U susret konferenciji “Money 20/20 Europe”, kompanija Mastercard najavljuje najnoviju platnu funkcionalnost – „Plaćanje putem linka”, iza koje stoji Aiia, evropski pionir u domenu otvorenog bankarstva. Pomoću ove funkcionalnosti, firme iz bilo koje industrije mogu da izbjegnu nepotrebne korake prilikom plaćanja kreiranjem jednostavnog linka koji omogućava klijentima da izvrše uplate momentalno i u bilo kojoj prilici.

Nova platna funkcionalnost direktno je povezana sa vizijom otvorenog bankarstva kompanije Mastercard i uvođenja nove ere izbora, jednostavnosti i personalizacije na bezbjedan i siguran način.

Cilj ove funkcionalnosti je da osnaži više igrača u platnom okruženju i podstakne nove slučajeve primjene u industrijama – počev od računovodstvenih, osiguravajućih i telekomunikacionih kompanija do plaćanja preko društvenih mreža, kod pružalaca platnih usluga i komunalnih preduzeća.

“U procesu smo transformacije načina na koji ljudi plaćaju račune. Jednostavnim linkom olakšavamo i omogućavamo bezbjedno plaćanje računa u pokretu, putem bankovnog računa, bez potrebe da unosite ili pamtite platne kredencijale. Funkcionalnost “Plaćanje putem linka”, daje firmama mogućnost da prihvataju i primaju uplate bilo gdje i umanje frikcije tokom cijelog platnog procesa”, kaže Rune Mai, suosnivač i izvršni direktor kompanije Aiia koja je dio kompanije Mastercard.

Nova funkcionalnost pomaže da se premosti jaz između plaćanja u okviru otvorenog bankarstva i kompanija različitih djelatnosti. Aiia pruža proširene opcije za prilagođavanje za plaćanja putem linka, dajući svojim klijentima priliku da izgrade i brendiraju potpuno integrisano iskustvo plaćanja. Ova funkcija je već u primjeni u nordijskim zemljama i očekuje se da će se pojaviti u drugim evropskim zemljama tokom 2022.

Nova funkcija kompanije Aiia je već dostupna kod vodećeg nordijskog provajdera računovodstvenih softvera, Dinero. Sada Dinero pojednostavljuje plaćanje faktura za više od 77.000 malih i srednjih preduzeća i kombinuje ih sa informacijama o računu što omogućava trenutno automatsko usaglašavanje faktura.

Ova funkcionalnost će biti prikazana uživo prvog dana konferencije “Money 20/20 Europe” 7. juna na pozornici The Evolution Stage, a pod pokroviteljstvom kompanije Mastercard.

O Aiia

Sa više od deceniju iskustva, Aiia koja je dio kompanije Mastercard predstavlja platformu otvorenog bankarstva sa najviše iskustva u Evropi, koja nudi usluge otvorenog bankarstva uživo stotinama klijenata.

Sa sjedištem u Kopenhagenu, misija kompanije je uvijek bila da osnaži ljude da bezbjedno i transparentno koriste svoje finansijske podatke. Platforma kompanije Aiia omogućava preduzećima i finansijskim institucijama da integrišu finansijske podatke i da ponude plaćanja direktno sa računa na račun kao dio svojih usluga procijenjenom broju od 337 miliona građana Evrope.

Danas, Aiia ima više od 3.000 povezanih banaka širom Evrope, obrađuje više od 10 miliona bankovnih prijava i više od milion plaćanja sa računa na račun svakog mjeseca za velike banke i e-commerce.

Vodeća platforma otvorenog bankarstva postala je dio kompanije Mastercard krajem 2021. godine i pruža otvorene bankarske usluge velikom broju finansijskih institucija, fintech kompanija i pružaocima platnih rješenja, uključujući Lunar, Danske Bank, Santander, OP Financial Group, DNB, SVEA, Pleo…