Aplikacije koje čak ni CIA ne može da špijunira

Vikiliks je na više od 8.000 strana objavio da je američka CIA godinama vršila program špijunaže korisnika širom svijeta putem mobilnih telefona, interneta, računara, ali i pametnih televizora, kamera i drugih uređaja

U tim dokumentima se tvrdilo da CIA efektno može da špijunira Instant Messaging aplikacije Signal, Telegram, WhatsApp, Confide i druge, ali je to samo djelimično tačno i moguće samo u posebnim uslovima, uz instalaciju adekvatnih “alata” na telefon.

Zahvaljujući “End to End” enkripciji, CIA nije u stanju da čita poruke ili ih presreće na putu od uređaja do uređaja. Ipak, ako na neki način ubaci malware u telefon jednog od korisnika, onda će špijunaža biti omogućena.

– Ne postoji dokaz da je bilo koji bezbjednosni protokol aplikacije Signal ili bilo kog dijela sistema probijen CIA-inom špijunažom – objavila je kompanija Open Whisper Systems, koja stoji iza End to End zaštite aplikacija Signal i WhatsApp.

Dakle, ako nemate malware na svom telefonu, koji bi pročitao poruke iz same aplikacije dok su u procesu slanja, onda ste potpuno bezbjedni sa aplikacijama WhatsApp ili Signal.