Počela prodaja Tesla solarnog crijepa

Kompanija Tesla počela je prodaju dva od četiri najavljena tipa solarnih crijepova Tesla Solar Roof

Kompanija Tesla je u oktobru predstavila je svoju verziju solarnih panela u obliku crijepova koji imaju snažan potencijal da osvoje prvenstveno američko tržište, a potom i Evropu te ostatak razvijenog svijeta.

Riječ je o “pristupačnijem” rješenju od tipičnih solarnih panela čija instalacija, iako skupa, na duže staze rješava problem zavisnosti od klasične električne mreže.

Što se tiče cijene, ona je znatno manja nego što bi se moglo pomisliti. Svakako, riječ je o skupljim krovnim panelima zbog očigledne prednosti, ali ne i o preskupom proizvodu koji mogu priuštiti samo bogati.

Jedan kvadrat solarnog krova košta blizu 235 dolara, što znači da za krov od 100 kvadratnih metara treba izdvojiti 23.500 dolara plus takse.

Za jedan veći krov površine 185 kvadrata, od čega bi 40 posto površine zauzimale aktivne solarne ćelije te za jednu bateriju koja bi sakupljala energiju, potrebno je izdvojiti 50.000 dolara. Tesla tvrdi da bi ovakav krov generisao 30-godišnju energiju u vrijednosti od 64.000 dolara.

Prve narudžbe mogu se već obaviti, a prve dostave očekuju se tokom ljeta. Tesla Solar Roof još uvijek nije dostupan u Bosni i Hercegovini, ali jeste u zemljama Evropske unije.