Azijske berze: Novi pad cijena akcija, dolar nastavlja pad

Berza

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija pale više od 1 odsto, kao i dan prije na Wall Streetu, jer ulagači nisu sigurni da će američki predsjednik Donald Trump uspjeti sprovesti svoje planove o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 6,30 sati bio u minusu 1,8 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale između 0,3 i 1,4 odsto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 6,30 sati bio u minusu 1,3 odsto, nakon što je juče dostigao najviši nivo od juna 2015. godine.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cijena akcija na Wall Streetu za više od 1 odsto, što nije zabilježno od kada je u novembru Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a.

Posljednjih mjeseci cijene su akcija snažno rasle zahvaljujući Trumpovim obećanjima da će smanjiti poreze, povećati fiskalnu potrošnju i olabaviti regulacije u pojedinim poslovnim sektorima. Zbog velike polemike u Washingtonu o novom zakonu o zdravstvenom osiguranju, nakon što je Trump ukinuo tzv. Obamacare, i neizvjesnosti po pitanju prolaska tog zakona u Kongresu, ulagači nisu sigurni da će Trump uspjeti sprovesti svoje planove.

Pod najvećim su pritiskom jutros akcija u rudarskom i naftnom sektoru zbog pada cijena sirovina, kao što su bakar i čelik, za otprilike 1 odsto, kao i klizanja cijena nafte.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros pala na novi najniži nivo u četiri mjeseca, 48,15 dolara.

S druge strane, zbog nesigurnosti ulagača i njihove potrage za sigurnijim utočištem za svoj kapital, porasle su cijene zlata i državnih obveznica.

I na valutnim su tržištima u fokusu investicije koje slove za sigurnije utočište za kapital u nesigurnim vremenima, pa je tako jutros snažno ojačala japanska valuta.

Kurs dolara pao je na 111,60 jena, najniži nivo u četiri mjeseca, dok je juče u ovo doba iznosio 112,50 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura dostigla 1,0805 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0765 dolara.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao ispod psihološki važnog nivoa od 100 bodova, najnižeg u više od šest nedjelja.