Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar stabilan

Berza

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno jer ulagači ne žele reskirati zbog parlamentarnih izbora u Britaniji, svjedočenja bivšeg direktora FBI-a u američkom Kongresu i sjednice Evropske centralne banke

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku 0,1 odsto, dok su cijene akcija u Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Šangaju porasle između 0,1 i 0,3 odsto. U Južnoj Koreji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na gubitku 0,1 odsto.

Na azijskim se berzama i jutros, kao i prethodnih dana, trguje suzdržano jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči nekoliko događaja koji bi mogli osjetno uticati na tržište.

U četvrtak se u Britaniji održavaju parlamentarni izbori, a ankete daj prednost konzervativcima premijerke Therese May. Ta je prednost manja nego što je bila prije nekoliko nedjelja.

U Washingtonu će pred Senatom u četvrtak svjedočiti bivši direktor FBI-a James Comey koji je svojevremeno pokrenuo istragu o navodnim vezama između izborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa i Rusije, a Trump ga je u maju razriješio dužnosti.

U juče javno objavljenoj pisanoj izjavi Comey je potvrdio da je Trump tražio od njega da prekine istragu o povezanosti Michaela Flynna, bivšeg Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, s Rusijom.

Comey je poručio i da predsjednik Trump nije bio pod istragom u vezi toga, a ni ostali navodi u izjavi nisu odstupali od onoga što su mediji već pisali. Zahvaljujući tome, juče su na Wall Streetu cijene akcija blago porasle, nakon dva dana pada.

U četvrtak će se, takođe, održati sjednica čelnika Evropske centralne banke (ECB), pa ulagači čekaju njihov osvrt na situaciju u ekonomiji eurozone i monetarnu politiku.

Podršku tržištima pruža blagi rast cijena nafte, čime su nadoknadile dio jučerašnjih oštrih gubitaka. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,5 odsto, na 48,30 dolara, nakon što je juče potonula 4,1 odsto.

Jučerašnji pad uslijedio je nakon izvještaja da su prošle nedjelje zalihe sirove nafte i benzina u SAD-u neočekivano porasle, što pokazuje da smanjenje proizvodnje od strane OPEC-a nije dovelo do smanjenja zaliha.

Na valutnim je tržištima dolar stabilan, ali se zbog političkih neizvjesnosti u Washingtonu na uspijeva odmaći od najnižih nivoa od novembra prošle godine. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,70 bodova, nedaleko od najnižeg nivoa od američkih predsjedničkih izbora prošlog novembra od 96,51 boda, na koju je skliznuo juče.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 109,75 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 109,60 jena. U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena evra kreće nedaleko od najnižeg nivoa u sedam mjeseci, oko 1,1260 dolara, kao i juče u ovo doba.