Evropske berze zabilježile veliki pad

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene akcija zabilježile su veliki pad, nastavljajući pad od prethodnog dana, a pod najvećim su pritiskom rudarski i bankarski sektor

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,7 odsto, nakon što je juče pao 0,5 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u minusu 0,95 odsto, na 7.306 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,80 odsto, na 11.866 bodova, a pariski CAC 0,90 odsto, na 4.957 bodova.

Evropske berze uzdrmao je jučerašnji pad cijena akcija na Wall Streetu za više od 1 odsto, što nije zabilježeno od kada je u novembru Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a.

Posljednjih mjeseci cijene su akcija snažno rasle zahvaljujući Trumpovim obećanjima da će smanjiti poreze, povećati fiskalnu potrošnju i olabaviti regulacije u pojedinim poslovnim sektorima. Zbog velike polemike u Washingtonu o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, nakon što je Trump ukinuo tzv. Obamacare, i neizvjesnosti po pitanju prolaska tog zakona u Kongresu, ulagači nisu sigurni da će Trump uspjeti sprovesti svoje planove.

Najviše su jutros pale, 1,5 odsto, cijene akcija u rudarskom sektoru jer je cijena bakra pala na najniži nivo u dvije nedjelje.

Više od 1 odsto pale su i cijene akcija u bakarskom sektoru, a zbog pada cijena nafte pod pritiskom je i naftni sektor. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros pala 0,6 odsto, na 50,65 dolara.