Azijske berze: Dolar skočio, ulagači na oprezu

Berza

Na azijskim berzama danas se trguje oprezno, a promet je mršav jer nema nikakvih smjernica, s obzirom da se juče na najvećim svjetskim tržištima zbog božićnih praznika nije radilo

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 6,00 sati bio u plusu 0,3 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru i Južnoj Koreji ojačale oko 0,1 odsto.

U Šangaju i Hong Kongu su blago pale, dok se u Australiji i Novom Zelandu zbog praznika ne radi. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 6,00 sati gotovo nepromjenjen u odnosu na petak.

Na azijskim se berzama trguje suzdržano jer nema vijesti koje bi znatnije pokrenule tržišta u jednom ili drugom smjeru, dok je promet nakon božićnih, a uoči novogodišnjih praznika mršav.

Na tržištima roba takođe se trguje oprezno, pa je cijena nafte na američkom tržištu jutros porasla blagih 0,1 odsto, na 53,10 dolara po barelu.

Na londonskom tržištu cijena barela stagnira oko 55,15 dolara. A na valutnim se tržištima vrijednost američkog dolara prema korpi valuta i dalje kreće nedaleko od najviših nivoa u 14 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,1 odsto, na 103,13 bodova, pa je ponovo krenuo prema 103,65 bodova, najvišem nivou od decembra 2002. godine, koju je dostigao početkom prošle nedjelje. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,3 odsto, na 117,40 jena.

U odnosu na evropsku valutu dolar je ojačao 0,2 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,0435 dolara.